Indyk jest świetną alternatywą dla kurczaka. Tak samo jak kurczak jest lekkostrawny i delikatny, mają podobną wartość odżywczą. Podstawą do pieczonego czy smażonego mięsa z indyka jest dobra marynata, zazwyczaj bardzo prosta w wykonaniu. To dzięki niej indyk nabiera aromatów, a mięso jest miękkie i wręcz rozpływa się w ustach. Marynata do indyka może zostać wykonana na wiele różnych smaków i sposobów.
Poniżej kilka pomysłów, składniki każdego z nich wystarczą na zamarynowanie czterech porcji mięsa.
Spis Treści
Azjatycka marynata do indyka
Ta marynata z sosem sojowym nada mięsu orientalny, słodko-kwaśny smak. Zamarynowane w ten sposób mięso idealnie będzie komponowało się z ryżem i warzywami po chińsku.
- Stopień trudności: bardzo łatwe w przygotowaniu
- Ilość porcji: 4
- Typ potrawy: obiad/kolacja
Składniki:
- 0,5 szklanki sosu sojowego
- 0,5 łyżeczki miodu
- 0,5 łyżeczki wyciśniętego soku z limonki
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka świeżego imbiru
- szczypta chilli w proszku
- 0,5 łyżeczki curry
- 1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
- Czosnek przecisnąć przez praskę, imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Sos sojowy wymieszać z miodem i sokiem z limonki. Dodać imbir i czosnek.
- Do marynaty dodać przyprawy, wymieszać.
- Marynować mięso przez co najmniej godzinę. Najlepsze efekty uzyska się zostawiając je w marynacie przez całą noc.
Włoska marynata do indyka a’la pesto
Mięso z indyka świetnie smakuje również z włoskimi przyprawami. Tak przygotowany indyk może być zapieczony lub smażony – w panierce albo bez.
- Stopień trudności: bardzo łatwe w przygotowaniu
- Ilość porcji: 4
- Typ potrawy: obiad/kolacja
Składniki:
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki bazylii
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów (przyprawy, nie pomidorów z zalewy)
- sól zwykła lub czosnkowa do smaku
Sposób przygotowania:
- Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę.
- Wszystkie przyprawy wraz z przeciśniętym czosnkiem wymieszać z oliwą.
- Marynować mięso w misce przykrytej folią spożywczą – najlepiej umieścić je tak na całą noc w lodówce.
Marynata jogurtowa do indyka
Indyk marynowany w jogurtowej marynacie świetnie smakuje, gdy jest obtoczony w panierce i usmażony. Ta indyjska, orientalna marynata sprawi, że mięso będzie rozpływać się w ustach!
- Stopień trudności: bardzo łatwe w przygotowaniu
- Ilość porcji: 4
- Typ potrawy: obiad/kolacja
Składniki:
- 1 duży, gęsty jogurt (najlepiej grecki)
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki curry
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 0,5 łyżeczki chilli w proszku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z jogurtem.
- Dodać wszystkie przyprawy i wymieszać.
- Polać mięso z indyka tak, aby całe było przykryte marynatą i zostawić w lodówce w owiniętej folią spożywczą misce na 3h. Po tym czasie mięso panierować i smażyć.
Pomysłów na marynatę jest całkiem sporo, dzięki niej mięso może nabrać smaku kuchni z wszystkich zakątków świata. Kluczem są tu odpowiednie przyprawy, bo – jak widać po powyższych przepisach – przygotowanie jest niesamowicie łatwe.
Czy szukasz idealnego sposobu na stworzenie przytulnej, relaksującej atmosfery w swoim domu? Pragniesz otaczać się naturalnymi aromatami, które wprawią Cię w dobry nastrój i zaprowadzą wewnętrzny spokój i harmonię ? W BARPAGO mamy dla Ciebie coś specjalnego. Zapraszamy do odkrycia świec sojowych – niewielkich cudów, które zaskoczą Cię swoją jakością, długotrwałością i korzyściami dla zdrowia.
Wingsofquality.eu Przepisy kulinarne zostały dostarczone przez portal Wingsofquality.eu – źródło informacji o mięsie indyczym. |