Jak zrobić azjatycką marynatę do indyka?

Jak zrobić azjatycką marynatę do indyka?

Aktulności Artykuł miesiąca Poradnik Prasóweczki Prasówki

Indyk jest świetną alternatywą dla kurczaka. Tak samo jak kurczak jest lekkostrawny i delikatny, mają podobną wartość odżywczą. Podstawą do pieczonego czy smażonego mięsa z indyka jest dobra marynata, zazwyczaj bardzo prosta w wykonaniu. To dzięki niej indyk nabiera aromatów, a mięso jest miękkie i wręcz rozpływa się w ustach. Marynata do indyka może zostać wykonana na wiele różnych smaków i sposobów.

Poniżej kilka pomysłów, składniki każdego z nich wystarczą na zamarynowanie czterech porcji mięsa.

Azjatycka marynata do indyka

Ta marynata z sosem sojowym nada mięsu orientalny, słodko-kwaśny smak. Zamarynowane w ten sposób mięso idealnie będzie komponowało się z ryżem i warzywami po chińsku.

  • Stopień trudności: bardzo łatwe w przygotowaniu
  • Ilość porcji: 4
  • Typ potrawy: obiad/kolacja

Składniki:

  • 0,5 szklanki sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki miodu
  • 0,5 łyżeczki wyciśniętego soku z limonki
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru
  • szczypta chilli w proszku
  • 0,5 łyżeczki curry
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek przecisnąć przez praskę, imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  2. Sos sojowy wymieszać z miodem i sokiem z limonki. Dodać imbir i czosnek.
  3. Do marynaty dodać przyprawy, wymieszać.
  4. Marynować mięso przez co najmniej godzinę. Najlepsze efekty uzyska się zostawiając je w marynacie przez całą noc.

Włoska marynata do indyka a’la pesto

Mięso z indyka świetnie smakuje również z włoskimi przyprawami. Tak przygotowany indyk może być zapieczony lub smażony – w panierce albo bez.

  • Stopień trudności: bardzo łatwe w przygotowaniu
  • Ilość porcji: 4
  • Typ potrawy: obiad/kolacja

Składniki:

  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów (przyprawy, nie pomidorów z zalewy)
  • sól zwykła lub czosnkowa do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę.
  2. Wszystkie przyprawy wraz z przeciśniętym czosnkiem wymieszać z oliwą.
  3. Marynować mięso w misce przykrytej folią spożywczą – najlepiej umieścić je tak na całą noc w lodówce.

Marynata jogurtowa do indyka

Indyk marynowany w jogurtowej marynacie świetnie smakuje, gdy jest obtoczony w panierce i usmażony. Ta indyjska, orientalna marynata sprawi, że mięso będzie rozpływać się w ustach!

  • Stopień trudności: bardzo łatwe w przygotowaniu
  • Ilość porcji: 4
  • Typ potrawy: obiad/kolacja

Składniki:

  • 1 duży, gęsty jogurt (najlepiej grecki)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki curry
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 0,5 łyżeczki chilli w proszku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z jogurtem.
  2. Dodać wszystkie przyprawy i wymieszać.
  3. Polać mięso z indyka tak, aby całe było przykryte marynatą i zostawić w lodówce w owiniętej folią spożywczą misce na 3h. Po tym czasie mięso panierować i smażyć.

Pomysłów na marynatę jest całkiem sporo, dzięki niej mięso może nabrać smaku kuchni z wszystkich zakątków świata. Kluczem są tu odpowiednie przyprawy, bo – jak widać po powyższych przepisach – przygotowanie jest niesamowicie łatwe.

Wingsofquality.eu
Przepisy kulinarne zostały dostarczone przez portal Wingsofquality.eu – źródło informacji o mięsie indyczym.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments