Chcesz odżywiać się zdrowo, ale nie masz pomysłu jak się za to zabrać? Odpowiednie żywienie jest podstawą prowadzenia zdrowego trybu życia oraz dobrego samopoczucia. Sprawdź, 5 zasad zdrowego żywienia, które warto wdrożyć do swojego życia.
Spis Treści
Regularne odżywianie to klucz do sukcesu
Wiele osób popełnia błąd polegający na nieregularnym spożywaniu posiłków. Zamiast zjeść pełnowartościowe śniadanie, to głodzą się przez cały dzień, a następnie wieczorem jedzą za dużo.
Tymczasem zdrowy schemat dietetyczny zakłada przerwy między posiłkami nie dłuższe niż 3-4 godziny. Ważne jest też spożywanie 3 głównych posiłków (śniadania, obiadu, kolacji) oraz dwóch przekąsek – drugiego śniadania i podwieczorku. Odżywiając się regularnie, unikasz nagłych ataków głodu, spadków energii i wieczornego przejadania się.
Różnorodność posiłków ma znaczenie
Diety monotematyczne są nie tylko nużące i szybko się nudzą, ale też nie pozwalają dostarczyć odpowiedniej ilości składników odżywczych, mineralnych i witamin. Zamiast przyjmować suplementy diety mające na celu uzupełnić niedobory, zadbaj o zróżnicowane posiłki będące podstawą zbilansowanej diety.
Jeśli nie masz czasu na gotowanie i przyrządzanie posiłków zawierających wszystkie niezbędne elementy odżywcze, zainteresuj się ofertą cateringu dietetycznego. To sposób na spożywanie ciekawych i zbilansowanych posiłków. Sprawdź catering dietetyczny Kraków: http://fit-catering.pl/catering-dietetyczny-krakow/.
Postaw na warzywa i owoce
Zgodnie z zaktualizowaną piramidą żywienia warzywa i owoce stanowią podstawę zbilansowanego jadłospisu. Warzywa i owoce są nieocenionym źródłem witamin, składników odżywczych, a także bioflawonoidów i polifenoli. Warzywa zawierają ponadto błonnik pokarmowy rozpuszczalny w wodzie. Ten z kolei odgrywa dużą rolę w zakresie regulacji gospodarki lipidowej, między innymi obniża cholesterol całkowity.
Unikaj węglowodanów prostych i nadmiernej ilości tłuszczu
Choć węglowodany są niezbędne w zdrowej diecie, to spożywanie cukrów prostych nie jest wskazane. Zdrowe węglowodany to węglowodany złożone, które wyróżniają się niskim indeksem glikemicznym. Sprawią, że poziom glukozy we krwi nie będzie podnosił się gwałtownie i nasycenie po posiłku potrwa dłużej. Węglowodany złożone znajdziesz między innymi w chlebie pełnoziarnistym, brązowym ryżu czy też płatkach owsianych.
Podstawą zdrowego żywienia jest też unikanie nadmiernej ilości tłuszczu. Tyczy się to szczególnie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Tłuszcze roślinne i te pochodzące z ryb są korzystniejsze dla zdrowia niż smalec czy też śmietana. W rybach obecne są wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom cholesterolu całkowitego oraz stężenie trójglicerydów.
Pij wodę i unikaj soli
W trosce o swoje zdrowie pamiętaj o odpowiednim nawodnieniu. Woda stanowi około 70% ciała dorosłego człowieka i pomaga usuwać produkty przemiany materii niebezpieczne dla organizmu, transportuje składniki odżywcze do odpowiednich komórek i sprawia, że utrzymana jest stała temperatura ciała.
Zdrowy jadłospis ogranicza także sól. Choć sód zawarty w soli jest niezbędnym składnikiem, to jego nadmiar prowadzi na przykład do powstania nadciśnienia tętniczego. Sposobem na ograniczenie soli w diecie jest zmniejszenie lub wyeliminowanie spożycia produktów wysoko przetworzonych oraz ograniczanie dodawania soli do samodzielnie przygotowanych potraw.